Pamätná dvojeurová minca bude kolovať v 17 štátoch eurozóny

05.07.2013 Nitra

Nitra 5. júla (TASR) – Medzi prvými držiteľmi pamätnej dvojeurovej mince venovanej odkazu sv. Cyrila a Metoda sú prezident SR Ivan Gašparovič, predseda Národnej rady SR Pavol Paška a premiér Robert Fico. Mincu im počas národnej cyrilo-metodskej púte v Nitre odovzdal guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch. „Význam mince nemusí závisieť od toho, z akého kovu je vyrobená alebo aká je jej nominálna hodnota. Táto minca je vyrobená z obvyklého kovu obehových mincí a má nominál obyčajných obehových mincí dve eurá. Jej význam je však v odkaze, ktorý chceme touto mincou tlmočiť a v rozsahu posolstva, ktoré chceme dosiahnuť,“ uviedol Makúch.

Na rozdiel od mincí z drahých kovov, ktoré sú vyrábané v nízkom náklade, vydáva NBS túto mincu v náklade milión kusov. „Umožní to šíriť odkaz Cyrila a Metoda vo veľkých skupinách obyvateľstva. Ide o mincu, ktorá bude obiehať vo všetkých 17 štátoch eurozóny, bude teda šíriť posolstvo v podstatnej časti Európy tak, ako to robili svätci, ktorých pamiatku minca pripomína,“ konštatoval guvernér NBS. Význam Cyrila a Metoda nie je podľa jeho slov len historický. „Je zároveň jedným z fundamentov moderného Slovenska, ku ktorému sa týmto odkazom hlásime.“

Schválenie dizajnu dvojeurovej mince nebolo bezproblémové. Európska komisia a niektoré členské štáty v rámci pripomienkového konania požiadali o odstránenie náboženských symbolov z návrhu mince. Požiadavku odstrániť svätožiaru a kríže odôvodnili potrebou rešpektovania princípu náboženskej neutrality vyplývajúceho z článku 22 Charty základných práv Európskej únie. Národná banka Slovenska trvala na návrhu dvojeurovej pamätnej mince s námetom príchodu misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu, ktorý je dôstojným spojením dvoch symbolov – symbolu štátnosti a symbolu kresťanstva. Slovenský dvojkríž vyrastajúci z trojvršia je súčasne biskupskou berlou v ruke Metoda. Koncom novembra minulého roka Európska komisia schválila pôvodný návrh aj s kresťanskými symbolmi.
 

Vyberte región